Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeskunst, dat wil zeggen dat een osteopaat tijdens een behandeling alleen de handen gebruikt. Een osteopaat gaat uit van een holistische visie en beschouwt het lichaam als een eenheid. Binnen deze eenheid kan men verschillende systemen onderscheiden, waarvan het functioneren onderling afhankelijk is en in evenwicht moet zijn.

Dit waarborgt het natuurlijke vermogen van het lichaam zichzelf te herstellen. Een verstoring van dit evenwicht ten gevolge van bijvoorbeeld trauma’s, stress, doorgemaakte ziektes, veroorzaakt klachten en maakt dat het lichaam mogelijk hulp nodig heeft bij het herstel.

Een osteopaat zoekt naar bewegingsbeperkingen in het lichaam die het evenwicht tussen de verschillende systemen kunnen verstoren en zo zorgen voor klachten. Het lichaam blijft gezond zolang weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn en de vloeistofstroom rondom de weefselcellen intact blijft. De kwaliteit van het weefsel wordt immers bepaald door een goede drainage/circulatie, die onder andere de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waarborgt.

Dit geldt niet alleen voor spierweefsel maar ook voor bindweefsel, orgaanweefsel, zenuwweefsel, etc. Wanneer weefsels hun beweeglijkheid verliezen, vermindert deze drainage/circulatie van vloeistoffen, waardoor de kwaliteit en daarmee ook functie van het weefsel afneemt. Door de gevonden bewegingbeperkingen aan te pakken en het evenwicht tussen de verschillende systemen te herstellen, geeft een osteopaat het lichaam weer de ruimte zichzelf te herstellen. Een Osteopaat activeert zo het zelfgenezende vermogen van het lichaam.