LANDGRAAF:

Phone 045 - 531 09 04

Emailfysiozorg@vanpamelen.nl

ROOSTEREN:

Phone 046 - 426 39 19

Emailfysiozorg@vanpamelen.nl

Specialisaties Fysiozorg van Pamelen

Het bekwame team van Fysiozorg van Pamelen specialiseert zich in een verscheidene behandelmethoden. Hieronder vindt u het overzicht van de therapieën en behandelwijzen die wij uitvoeren.

Sportfysiotherapie »

De sportfysiotherapeut speelt een belangrijke rol bij preventie, voorlichting en advies voor iedereen die wil gaan sporten of sport als hobby of beroep heeft.

Werkzaamheden

Een sportfysiotherapeut verricht de volgende werkzaamheden:

• Behandeling van cliënten die na ziekte of blessures weer aan het werk willen en/of weer willen sporten.

• Begeleiding en advies voor ervaren sporters die hun sport op hoog niveau willen beoefenen.

• Behandeling van andere (kwetsbare) doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, bij wie sport wordt ingezet als onderdeel van de therapie.

De meest voorkomende klachten zijn blessures aan de knie, enkel en schouder. De therapie richt zich niet alleen op het herstel van de getroffen gewrichten, maar kan ook bedoeld zijn om juist andere belastbare lichaamsdelen te trainen.

Onze sportfysiotherapeut werkt intensief samen met andere disciplines in de zorg, zoals sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en met verantwoordelijken voor het arbobeleid bij bedrijven.

McKenzietherapie »

Rug- en nekklachten zijn veel voorkomende klachten die zeer vervelend en moeilijk te achterhalen kunnen zijn. Voor ongeveer 90% van rug- en nekklachten kan geen oorzaak gevonden worden. De McKenzie-methode richt zich vooral op deze zgn. “aspecifieke rug- en nekklachten.”

Werkwijze:

• U krijgt eerst een uitgebreid vraaggesprek en een bewegingsonderzoek.

• Wij stellen een programma van simpele oefeningen op dat specifiek gericht is op het verhelpen van uw klachten.

• Wij geven u voorlichtingsmateriaal en hulpmiddelen die u helpen bij de thuisoefeningen.

• Wij maken tevens gebruik van mobilisatie- en manipulatietechnieken.

• De oefeningen kunt u zelfstandig doen en u kunt deze, indien nodig, op ieder moment zelf hervatten.

Kennisoverdracht door samenwerking

Wij hebben een samenwerkingsverband met McKenzie-klinieken in de Benelux waarop wij bij bijzondere problemen kunnen terugvallen. Daardoor is steeds de meest recente kennis over de McKenzie-therapie aanwezig.

Medical Taping »

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Daarbij werden tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die bewegingsleer (kinesiologie) en kennis over menselijke spieractiviteit combineerden als uitgangspunt namen.

Denkwijze

De achterliggende gedachte hierbij was dat het veneuze systeem, het lymfesysteem en de lichaamstemperatuur afhankelijk van een goed functionerend spierapparaat. Als de spieren niet goed werken, kunnen er dus uiteenlopende klachten en symptomen ontstaan.

Wanneer de spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek al snel dat de behandelingstechnieken zo veelzijdig zijn dat er naast de behandeling van spieren ook vele andere toepassingsgebieden bestaan.

De achtergrondgedachte van het Medical Taping Concept op een rijtje:

• De CureTape beïnvloedt het neurologische en circulatoire systeem van het lichaam en ondersteunt de lichaamseigen genezingsprocessen.

• Het werkt volgens de principes van de kinesiologie.

• Het ondersteunt het spierstelsel.

• Het principe is activeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren in plaats van fixeren (zoals bij conventionele tapemethodes met niet-rekbaar materiaal het geval is).

Medical Fitness »

De MedicalFitness opleiding van Fysio Physics combineert de volgende elementen in een duidelijk trainings- en behandelsysteem:

• Medische training

• Myofasciale release-technieken

• Tapen

• Orthopedische manuele technieken

De theorie is in de vorm van zelfstudie en e-learning, waardoor het vooral een praktische opleiding is. Je leert technieken waarmee je direct aan de slag kunt. De 4xT Methode (taping) is volledig geïntegreerd in de opleiding en staat garant voor directe resultaten en is uniek in de medische fitness en fysiotherapie.

Osteopathie »

Osteopathie is een manuele geneeskunst. Tijdens een behandeling worden dus alleen de handen gebruikt. Een osteopaat gaat uit van een holistische visie en beschouwt het lichaam als een eenheid. Binnen deze eenheid kan men verschillende systemen onderscheiden, waarvan het functioneren onderling afhankelijk is en in evenwicht moet zijn.

Herstelvermogen

Dit waarborgt het natuurlijke vermogen van het lichaam zichzelf te herstellen. Een osteopaat zoekt naar bewegingsbeperkingen in het lichaam die het evenwicht tussen de verschillende systemen kunnen verstoren en zo zorgen voor klachten.

Het lichaam blijft gezond zolang weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn en de vloeistofstroom rondom de weefselcellen intact blijft. De kwaliteit van het weefsel wordt immers bepaald door een goede drainage/circulatie, die onder andere de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waarborgt.

Door de gevonden bewegingbeperkingen aan te pakken en het evenwicht tussen de verschillende systemen te herstellen, geeft een osteopaat het lichaam weer de ruimte zichzelf te herstellen.

Oedeemtherapie »

Oedeemtherapie is een vorm van fysiotherapie die gericht is op het afvoeren van oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.

Behandeling

De behandeling van oedeem bestaat uit een aantal componenten:

• Voorlichting en advies m.b.t. leefregels en huidhygiëne

• Manuele lymfedrainage (een speciale massagetechniek waardoor de afvoer van oedeem bevorderd wordt)

• Lymftaping

• Ademhalingstechnieken

• Compressie (bijvoorbeeld zwachtelen, aanmeten steunkousen)

Een belangrijk doel is uiteindelijk zelfmanagement. Een juiste omgang met het oedeem is namelijk zeer bepalend voor het beloop ervan. U, als patiënt, speelt hier dus een essentiële rol in.

Het is belangrijk om vroegtijdig te starten met oedeemtherapie vanwege een groter effect op het resultaat.

Hart-, long- en oncologierevalidatie »

Hartrevalidatie

Na een hartinfarct, hartoperatie of bij een hartaandoening bevordert hartrevalidatie uw herstel en conditie. Daarnaast geeft het antwoord op praktische vragen en helpt u daarmee de draad van het leven weer op te pakken. Uw huisarts, cardioloog of bedrijfsarts kan u verwijzen naar de hartrevalidatie.

Doel van het programma:

• Verbeteren van de belastbaarheid, zowel fysiek als mentaal

• Leren kennen van uw lichamelijke grenzen bij inspanning

• Verminderen van angst

• Herwinnen van zelfvertrouwen

• Inzicht krijgen in de aard van de hartaandoening en de risicofactoren

• Revalidatie op maat

Individueel behandelplan

Voor het realiseren van de doelen wordt een individueel behandelplan opgesteld. Na verloop van de behandelingen wordt geëvalueerd of de gekozen behandeldoelen bereikt zijn. U wordt begeleid door speciaal opgeleide fysiotherapeuten.

Longrevalidatie

Veel longaandoeningen, zoals chronische bronchitis en longemfyseem, vallen onder de categorie COPD. Dit houdt in dat patiënten lijden aan een chronisch obstructieve longziekte. Er is dus voortdurend iets in de longen dat een normale ademhaling verhindert.

Longrevalidatie is een behandeling die gericht is op het verminderen van de nadelige gevolgen van de longziekte op het functioneren en daarmee op de kwaliteit van leven.

Gepast trainingsprogramma

• Het voor u meest geschikte trainingsprogramma wordt bepaald na fysiotherapeutisch onderzoek.

• De training focust op uw algemene uithoudingsvermogen, uw spierkracht en uw ademhalingsspierkracht. Dit vergemakkelijkt het dagelijks leven van de longpatiënt enorm.

• Het eindelijke doel is een aanmerkelijke verbetering van kwaliteit van leven.

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie is bedoeld om patiënten tijdens en/of na hun behandelperiode te laten werken aan hun belastbaarheid onder begeleiding van een fysiotherapeut. Momenteel krijgt ruim een op de drie mensen in Nederland een bepaalde vorm van kanker. Klachten, zoals vermoeidheid, leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren in het dagelijks leven en een verminderde participatie op de arbeidsmarkt.

Oncologische revalidatie kan mensen die gediagnosticeerd zijn met kanker helpen om de kwaliteit van leven en deelname aan het arbeidsproces te verbeteren. In dit beweegprogramma is de landelijke Richtlijn voor Oncologische revalidatie meegenomen. De richtlijn is opgesteld door de Vereniging van integrale kankercentra (VIKC), in samenwerking met het KNGF.

Vaatproblemen (Claudicatio Netwerk) »

Etalagebenen - de officiële benaming is claudicatio intermittens - is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking.

Het centrale kenmerk van etalagebenen is pijn in de benen bij het lopen. Als men eventjes stopt (bijvoorbeeld voor een etalage), dan neemt de pijn weer af. Wanneer men verder wandelt, treedt de pijn wederom op. De ernst van de klachten wordt afgemeten aan de afstand die men kan lopen totdat men klachten krijgt.

Looptraining

Voor patiënten met deze vaatproblemen bieden wij looptraining aan. Er zijn vele onderzoeken gedaan waarbij looptraining vergeleken wordt met andere vormen van behandeling. Uit al die onderzoeken blijkt dat looptraining het beste resultaat op de langere termijn geeft.

Indien de looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd, is de kans op een aanzienlijke verbetering van de loopafstand vele malen groter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die eventueel nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezonder eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Het doel van de therapie

De behandeling is gericht op:

• Vergroting van de (pijnvrije) loopafstand

• Verbetering van het uithoudingsvermogen

• Looppatroonverbetering

• Overwinning van mogelijke angst voor pijn en inspanning

• Eventuele leefstijlveranderingen

Op deze wijze komen we tot het best haalbare resultaat en is de loopafstand vaak aanzienlijk te vergroten en kan een medische ingreep worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen.

Tractiebank »

Manumed Tractie

Voor het toepassen van lumbale en cervicale tractietherapie bestaat er de Manumed Tractiebank. De tractiebank is ervoor gemaakt, lichte vormen van hernia’s te behandelen. De tractiebank zorgt ervoor dat er meer ruimte tussen de tussenwervelschijven gecreëerd wordt. Zo ontstaat er snel pijnverlichting en verbetering van een mogelijke scheve houding.

Echografie »

Fysiozorg van Pamelen beschikt over een uitermate geavanceerd echosysteem. Met echografie, of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound), kunnen we opnames maken van het houdings- en bewegingsapparaat op een non-invasieve manier:

• Pezen

• Spieren

• Banden,

• Slijmbeurzen

• Botten

• Gewrichten.

Aandoeningen

Echografie kan, onder andere, de volgende aandoeningen zichtbaar maken:

• Irritaties aan pezen

• Afwijkingen aan de achillespees,

• Tenniselleboog

• Verkalkingen in pezen (bijvoorbeeld rond de schouder

• Hielspoor

• Slijmbeursontsteking

• Cysten

• Laesies

• Disclocaties

• Rupturen

• Vochtophopingen

Voordelen

Door echografisch onderzoek is het mogelijk snel de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die daarbij hoort. Eventueel kunnen we u doorverwijzen naar de huisarts of specialist. Als u bij ons in behandeling komt, kunnen we tijdens het behandeltraject het herstel volgen door tijdens deze periode af en toe echografisch onderzoek te doen.

Shockwave »

Heeft u chronische pijn zoals hielspoor, verkalking in de schouder, een tennisarm of golfelleboog? En heeft u alles al geprobeerd om ervan verlost te raken zoals injecties, medicatie, fysiotherapie en relaxatiemethodes? Zonder resultaat en met terugkeer van de pijn, soms erger dan voorheen? Fysiozorg van Pamelen werkt sinds kort met shockwave en de resultaten die we ermee boeken zijn erg goed.

Wat is shockwave?

Shockwave werkt met geluidsgolven. Deze geluidsgolven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door uw huid naar de plek waar uw blessure zit. Door deze geluidsgolven verbeteren de bloedsomloop en stofwisseling in het blessuregebied waardoor de pijn afneemt.

Wij kunnen de frequentie en intensiteit van de golven tijdens de behandeling veranderen. De behandeling kan pijn doen, maar wij houden altijd rekening met uw blessure en pijnbeleving. Hij legt bij iedere stap uit wat hij doet en gaat doen.

Shockwave stimuleert uw lichaam om de blessure zelf te genezen. Het is een goede behandeling op weefselniveau bij chronische en/of hardnekkige blessures. Veel patiënten die we behandelen met shockwave merken na een paar behandelingen al een enorme verbetering.

Bij welke klachten gebruiken wij shockwave?

• Scheenbeenklachten (bijv. shin splint)

• Langdurige peesklachten (met of zonder verkalking) van:

• Hiel

• Achillespees

• Kniepees

• Ellenboog

• Schouder

Medical Flossing »

Deze nieuwe behandelingsmethode wordt afgeleid van de zogenaamde voodoo flossen dat uit Amerikaanse sportscholen naar Europa is overgewaaid.

Flossen geeft de relatief strakke wikkeling van ledematen, gewrichten of delen door middel van een speciaal ontwikkelde rubberen band en een speciale applicatietechniek. Het kan in alle gebruikelijke behandelingsmethoden ingezet worden.

Hoe werkt het?

In dit geval worden de gewrichten en spieren gebonden met een speciale, elastische latexband stevig aan weerszijden van het betreffende gewricht aangebracht. Afhankelijk van de indicatie, variëren de precieze locatie van de latexband en de druk. Met aangelegde strook kan het gewricht passief of actief verplaatst worden in aanvulling op fysiotherapie, manuele therapie of osteopathie gebruik.

Effecten

De uitvinders, Andreas Ahlhorn en Ralf Blume, vermoeden dat de sterke mechanische stimulus, die optreedt door de krachten geproduceerd op de huid, het doorsturen van pijnsensatie remt op het ruggenmergniveau. Dit effect staat bekend als nociceptieve remming.

Twee andere effecten over de werking van Medical Flossing worden toegeschreven:

• Het zogenaamde sponseffect, veroorzaakt door hoge druk, perst en verbetert het lymfeweefsel.

• De aansluiting van externe druk en beweging maakt dat het gewricht dat bindweefsels tegen elkaar glijden. Deze bindweefsellagen kunnen verkleefd zijn door bijvoorbeeld oude blessures of littekens.

Fascietherapie »

Fascia is een weefsel dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt. Het bestaat uit bindweefsel en zit als een vlies om alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen. Deze vliezen zijn onderling ook met elkaar verbonden.

Dit zijn vaak beweegbare verbindingen. Tussen de verschillende lagen zijn glijbewegingen mogelijk. Op bepaalde plaatsen zijn deze lagen verdikt en vormen zo onder meer het kapsel van gewrichten of gewrichtsbanden. Al deze lagen vormen samen een netwerk. Dit noemen we een fasciaal netwerk.

Samentrekking

Fascia kan zich ook een beetje samentrekken. Er zitten zenuwen en veel zenuwuiteinden in. Deze zenuwen registreren bewegingen, lichaamshoudingen maar ook pijn. Als het fascieweefsel in een slechte conditie is, kan dat pijn veroorzaken. Door verklevingen in de fascia kan de beweeglijkheid van de spieren en van de gewrichten beperkt zijn.

Oorzaken

• Ongunstige (werk)houdingen

• Ongelukken

• Blessures

• Stress

• Overbelasting

• Te weinig beweging

De klacht/pijn kan op een andere plaats zijn, dan de plaats waar de eigenlijke oorzaak ligt. Daarom wordt bij aanvang van de behandeling het hele fasciale systeem, onderzocht om zo de oorzaak van de klacht te vinden.

Fascia Integratie Therapie

Fascia Integratie Therapie (F.I.T.) is de term die gebruikt wordt voor een methode van fasciatherapie. Een methode om stoornissen en pijn in de weke delen/fascia binnen het houdings- en bewegingsapparaat te diagnosticeren en te behandelen.

Onze facietherapeut werkt specifieke op dit fascienetwerk. Een behandeling bestaat altijd uit een combinatie van een specifiek onderzoek van het totale lichaam, gevolgd door behandeling van gewrichten, spieren en bindweefsellagen. Soms wordt daarbij gebruik gemaakt van specifieke instrumenten, om de facie los te maken. Gevolgd door oefeningen om de verkregen beweeglijkheid te behouden en een advies voor training.

Het doel van FIT

• Afname van klachten

• Verbeterde houding

• Efficiëntere bewegingspatronen

• Groter welbevinden

• Vergrootte belastbaarheid

• Verkleining van kans op letsel.